Ik ben mantelzorger – Interview met Monique

Wat betekent mantelzorg voor jou?

Ik ben mantelzorger voor mijn zoon. Voor mij betekent mantelzorger automatisch zorg en liefde geven. Voor mij voelt het niet aan als een plicht. Als moeder zorg ik voor mijn kind. Ik wil hem alles kunnen geven, want ik zie dat hij vooruitgaat door de zorg die hij krijgt.

Wat zijn de zwaarste momenten?

In mijn omgeving heb ik vaak kwetsende woorden gehoord. Woorden die mij pijn doen. Slechte woorden over de zorg die ik wil bieden. Slechte woorden over de vooruitgang van mijn zoon. Die woorden blijven me raken, en duwen zowel mijn zoon als mezelf de put in. Maar dat is het laatste wat wij nodig hebben. Wij hebben mensen nodig die ons vooruit helpen. Stap voor stap. Die mensen zijn de hulpverleners die ons dagelijks bijstaan. Mijn zoon en ik zijn hen eeuwig dankbaar. Wij trekken samen aan één touw. Wanneer het even wat moeilijker gaat, en wij even een beetje kracht verliezen, dan trekken de hulpverleners op dat moment een klein beetje harder.

Wat geeft je goeie moed?

Er zijn momenten van stress, verdriet en kwaadheid. Maar ik vind het zo belangrijk dat er na zo’n momenten, ook momenten van vreugde komen.
Hier worden elke dag veel emoties gedeeld, maar mijn zoon staat er niet alleen voor. In ons huis wordt dit samengedaan. En samen met de hulpverleners die hun armen en harten openstellen voor ons.
Wanneer een zware dag is gepasseerd, en ik zie dat mijn zoon toch rustig is geworden, voel ik mij voldaan. Dan voel ik de kracht om er de volgende dag weer tegenaan te gaan.

Door de verpleegkundigen krijgt mijn zoon de juiste zorgen en kracht.
Daarom ben ik hen dankbaar.
Daarom weet ik dat ik er als mantelzorger niet alleen voor sta.

Monique