Wij krijgen vaak de vraag wat diabetes type 1 ,2 of suikerziekte precies is.
We zouden hier een ingewikkeld en lang antwoord op kunnen geven, maar proberen dit in menselijke taal uit te leggen.
Wanneer je suikers eet komt dit in je bloedbaan terecht. Deze suikers (glucose) moeten verwerkt worden in je cellen. Insuline is de sleutel van je cellen en zorgt ervoor dat de suikers verwerkt kunnen worden tot energie. Het lichaam werkt de aanmaak van insuline tegen dus moet het zelf toegebracht worden wanneer u suikers eet.
Wanneer u de diagnose “Diabetes” krijgt komt er veel op u af. Het is het belangrijk dat u een goede ondersteuning en begeleiding krijgt. Teveel informatie komt niet binnen, daarom is een individuele aanpak zeer belangrijk.
Wanneer is er sprake is van diabetes mellitus, ook suikerziekte genoemd?
Diabetes Type 1
Ontstaat meestal bij kinderen en jong volwassenen. Bij diabetes type 1 valt het eigen afweersysteem de bètacellen van de alvleesklier aan en vernietigd ze. Het lichaam maakt daardoor geen of onvoldoende insuline aan. Vanaf de diagnose is het noodzakelijk om levenslang insuline in te spuiten gecombineerd met een gezonde levensteil , voldoende bewegen, niet roken…
Diabetes Type 2
Treed vooral op na de leeftijd van 40 jaar. In tegenstelling tot type 1 patiënten hebben veel mensen weinig tot geen klachten wanneer de diagnose diabetes type 2 valt. Door het sluimerend verloop wordt het soms pas laat ontdekt. Vaak komt de diagnose er eerder toevallig, bijvoorbeeld: slecht genezende voetwonde, herhaalde blaasontsteking, verminderd gezichtsvermogen.
De behandeling van type 2 diabetes is gebaseerd op een aantal peilers. Suikerverlagende medicatie in combinatie met gezonde voeding, voldoende bewegen….pas als de suikerverlagende medicatie niet meer volstaat, wordt de combinatie gemaakt met het spuiten van insuline.
Goede ondersteuning & begeleiding
Bij Anamcara zijn we gespecialiseerd in alles wat met diabetes te maken heeft. We leren u omgaan met uw bloedsuikerwaarden. Zo weet u welke factoren de bloedsuikerwaarde beïnvloeden en hoe u deze kan opvangen of voorkomen. We geven u informatie over reizen, gezonde voeding, uit eten gaan, restaurantbezoek, sporten, …
Daarnaast staan we u bij met vragen over:
- Medicatie gebruik, inname en mogelijke bijwerkingen
We kunnen de medicatie onderverdelen in 4 grote groepen, die elk hun specifieke werking hebben. Het is van groot belang dat u weet hoe u de tabletten moet innemen en wat de eventuele nevenwerkingen hierbij kunnen zijn.
- Wat is een hypoglycemie of lage bloedsuikerspiegel.
Een hypo, krijg je wanneer er te veel insuline in het bloed is ten opzichte van glucose. Men spreekt van een hypo vanaf een waarde onder de 60-70 mg/dl. Dit is echter zeer individueel, sommige mensen ervaren de symptomen van een hypoglycemie al bij een waarde van 80-90 mg/ dl.
De gouden regel is altijd: meten is weten! Als u insuline spuit is dit het eerste wat u dient te doen. De waarden kunnen immers schommelen en zijn van verschillende factoren afhankelijk. Indien nodig kan in overleg met de arts de toe te dienen eenheden aangepast worden.
De symptomen van een hypoglycemie:
- bleek
- beven, zweten
- licht gevoel in het hoofd
- afwezigheid, onscherp zien
- agressief, angst
- hongergevoel
- hartkloppingen
Belangrijk is om meteen te handelen!
Heel belangrijk om altijd eerst snelwerkende koolhydraten in te nemen zoals druivensuiker, cola (geen light versie) of indien u dit niet voorhanden hebt wat suiker oplossen in een glas water. Na de inname van snelwerkende koolhydraten altijd aanvullen met traagwerkende koolhydraten: bijvoorbeeld een boterham, vezelrijke koek, stuk fruit…
- Aanleren glycemie en gebruik van de pen
Als u moet starten met het spuiten van insuline is het een must om u glycemie zelf te kunnen bepalen. In sommige situaties is zelfzorg echter niet meer mogelijk, dan zijn wij er, om u op professionele wijze te ondersteunen.
Veel mensen hebben schrik voor de prik als ze te horen krijgen dat ze insuline moeten spuiten.
De insulineprik is niet pijnlijk. De insuline naaldjes zijn kort en wordt in het onderhuidse vetweefsel ingespoten. We gaan u stap voor stap tonen hoe u de pen moet gebruiken en de spuit moet zetten. Met de oefenpen kan u zelf de handelingen uitvoeren.We werken samen met een multidisciplinair team zoals diëtiste, podologe, huisarts en endocrinoloog om tot een optimale zorg te komen.
Deze beknopte info is gebaseerd op de zorg voor diabetes type 2 patiënten en is louter bedoelt als patiënteninformatie en niet voor professionele doeleinden. U kunt een afspraak maken met onze verpleegkundigen als u voor diabetes onder behandeling van een specialist bent.
Ook als u vragen of problemen hebt bent u welkom in ons huis van verpleging.