Van stage tot vaste verpleegkundige in ons team. Interview met Luna.

Stel jezelf even voor.

Mijn naam is Luna Bardoel. Ik ben 22 jaar. Al sinds mijn geboorte ben ik een trotse Gitsenaar. Mijn voornaamste hobby’s zijn wandelen en koken. Daar kan ik echt van genieten. Als je me zou vragen om me in vijf woorden te omschrijven, zou ik zeggen: enthousiast, gemotiveerd, open minded, behulpzaam en vrolijk.

Waarom heb je gestudeerd voor verpleegkundige?

Hoe ben ik ertoe gekomen om verpleegkunde te studeren? Ik wist al van kinds af aan dat ik iets in de zorgsector wilde doen. Mensen helpen zit een beetje in mijn DNA denk ik. Toen ik leiding werd in de Chiro, kwam mijn zorgzaam karakter naar boven. Ik haalde daar veel voldoening uit. Zo besloot ik om mijn opleiding verpleegkunde aan te vatten. Ik volgde deze in ICDien Roeselare.

Waar heb je voorheen stage gelopen? Hoe verliep dat?

Gedurende de opleiding heb ik veel verschillende stages doorlopen. Zo stond ik onder andere in de Waaiberg in Gits. Dat is een zorginstelling voor mensen met een beperking. Niet veel later brak corona uit. Toen stond er een stage gepland op de orthopedie, maar door de pandemie ging deze niet door. Zo werd mijn afdeling vervangen door de corona-afdeling. Deze 3 weken waren zeer intens, maar zo heb ik wel een beeld van de harde realiteit gekregen. Ik heb het gevoel dat ik hierdoor als jonge student wel enorm ben gegroeid.

Verder heb ik de kans gekregen om naar het buitenland te gaan. Een maand op het operatiekwartier in Athene meedraaien! Mijn keuzestage in het laatste jaar werd de palliatieve thuiszorg. Deze stage gaf me een mooie rugzak mee richting mijn allerlaatste stage: Anam Cara! En kijk: daar wilde ik dus niet meer weg.

Wat is het grote verschil met werken in een ziekenhuis?

In mijn drie jaar als student heb ik dus zowel het ziekenhuis als de thuisverpleging van dichtbij gezien. En ik moet zeggen dat het toch wel twee verschillende werelden zijn. Waar je in het ziekenhuis 8uren op een dag binnen zit, vind ik het zeer fijn om onderweg te kunnen zijn naar de mensen. Als student heb ik ook gemerkt dat ik het nauwer contact zeer fijn vind, je kan er echt een band opbouwen. Daarom ben ik blij dat Anam Cara me de kans gaf om bij hen te starten.

Waarom wilde je graag starten bij Anam Cara? Wat waren je leukste momenten?

Ik beleefde er al enkele fijne momenten: zo mocht ik ook al wat administratief werk doen achter de schermen. Ook mocht ik een verpleegmoment van de dokter bijwonen in het verpleeghuis. Zeer leerrijk! Maar ook het personeelsfeest was voor mij leuke ervaring. Zo leerde ik mijn toekomstige collega’s op een vriendschappelijke manier kennen. Dat is immers een van de belangrijkste aspecten van een team.

Waren er mindere momenten?

Om eerlijk te zijn heb ik geen minder leuk moment ervaren tijdens deze stage. Ik ben elke dag met een glimlach gestart en ’s avonds kon ik niet wachten tot de volgende dag. Ik wilde weten wat de volgende dag mij ging brengen. Ik had dus een fantastische stage in een groep waar ik me meteen thuis voelde.

Heb je advies voor andere studenten?

Om af te sluiten zou ik andere studenten graag het volgende adviseren. Probeer alles uit de stage te halen. Sommige stage plaatsen hebben enorm veel te bieden aan een student. Heb ook zelfvertrouwen in wat je doet. Als student maak je fouten, maar dit zijn de momenten waar je veel uit leert.

Luna